Калина: рецепти для краси і здоров’я

В народних переказах червона калина – це жінка, її доля, її частка. Але калину вважають істинно жіночою ягодою не тільки з-за красивих метафор. Виявляється, в ній міститься багато корисних компонентів – корисних саме для жіночого організму.

Свою назву цей чагарник отримав завдяки червоним забарвленням ягід, що нагадує колір розпеченого металу. За іншою версією, калина стала калиною завдяки здатності калинових ягід втрачати свою гіркоту і ставати особливо цілющими і красивими, коли їх «прокалит» мороз.

Збирають калину в жовтні, після перших заморозків. Тільки тоді її налиті ягідки перестають бути гіркими. А знаючі люди додають, що калинова гіркота змінюється солодкістю під впливом не тільки низьких, але і високих температур, наприклад, при нагріванні.
Калину можна зберігати в морозилці, а ягоди можна висушити. Тільки пам’ятайте, що краще всього сушити калину на відкритому повітрі. Наші предки пов’язували ягоди в грона і розвішували їх на горищі.

Якщо ж немає можливості або підводить погода, скористайтесь духовкою. У духовці калину сушать при невисоких температурах і стежать за тим, щоб ягоди не пригоріли. Краще залишати духовку трохи прочинененою. Сушену калину можна пропустити через м’ясорубку або розтерти в ступці товкачиком.

Лікарські властивості калини

Корисні властивості ягоди калини споконвіку цінувалися народними знахарями. В її плодах укладено унікальний комплекс різноманітних вітамінів, амінокислот, фітонцидів, ефірних масел, пектинових і дубильних речовин. А також містяться вітаміни А, С, К, Р, залізо, фосфор, валеріанова, оцтова та аскорбінова кислоти, цукру, смолоподобной ефіри і надає гіркий присмак ягоді глікозид вібурнін.

Особливо корисна калина вітаміном З, за змістом якого вона в 2 рази перевищує малину і цитрусові. А за кількістю заліза в своєму складі обганяє апельсини і лимони майже в 6 разів.

Багата фітонцидами калина широко використовується для лікування вірусних інфекцій і простудних захворювань. Її рекомендують включати в щоденний раціон людям, страждаючим гіпертонією, атеросклерозом, гастрит, коліт, виразки дванадцятипалої кишки і шлунка.
Вона – відмінний протизапальний і жовчогінний засіб, відвари з неї сприятливо впливають на роботу печінки, серця, кровоносних судин, заспокоюють і зміцнюють нервову систему.

Ще одна корисна властивість калини пов’язана з її здатністю очищати судини. Для цих цілей краще всього використовувати її сік. У калині міститься всього 27 калорій на 100 г свіжих ягід. Це чудовий засіб для тих, хто прагне схуднути.

Для продовження статті перейдіть на слідуючу сторінку в низу

Добавить комментарий